Jakub Szymczak - Ja łebków nie dawałem

reportaż

Awatar użytkownika
pip9
Reputacja: 2011

Jakub Szymczak - Ja łebków nie dawałem

Post autor: pip9 » 25 wrz 2022, 4:13

Obrazek
II wojnę światową przetrwało w Polsce ledwie kilkadziesiąt tysięcy Żydów. Wszyscy przeżyli niewyobrażalny koszmar, a ich drogi ku ocaleniu były różne. Uldze wyzwolenia towarzyszyła silna potrzeba rozliczeń i wymierzenia sprawiedliwości. Zaraz po zakończeniu wojny rozpoczął działalność Sąd Społeczny przy Centralnym Komitecie Żydów w Polsce. Odbywały się przed nim procesy oskarżonych o kolaborację i działanie na szkodę narodu żydowskiego. Był to sąd niezwykły – nie mógł skazać na więzienie ani grzywnę, mógł potępić, wydalić ze społeczności żydowskiej. Wyroki nie dotyczyły przestępstw, lecz spraw zasadniczych, dobra i zła, granicy walki o przetrwanie. Dlatego dla niektórych były druzgoczące.
Jakub Szymczak odtwarza procesy Szapsela Rotholca, słynnego boksera i policjanta w getcie w Warszawie, Wiery Gran, uwielbianej śpiewaczki, która występowała w getcie, oraz Michała Weicherta, cenionego reżysera teatralnego, a w trakcie wojny działacza powołanej za przyzwoleniem okupantów Żydowskiej Samopomocy Społecznej, i innych. Interesują go nie tylko fakty, lecz przede wszystkim ludzkie postawy wobec Zagłady. Bo wszyscy jego bohaterowie, bez względu na to, jak zostali osądzeni przed współczesnych, swoje najtrudniejsze decyzje podejmowali w sytuacji ekstremalnej.
Format: pdf,epub,mobi,azw3
Wielkość: 10 MB
Kompresja: rar
Rok wydania: 2022
Kategoria: reportaż

Kod: Zaznacz cały

https://turbobit.net/5e6heb3d3gpy.html
Ostatnio zmieniony 26 mar 2024, 18:00 przez pip9, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
biotyna11
Reputacja: 24

Re: Jakub Szymczak - Ja łebków nie dawałem [2022]

Post autor: biotyna11 » 28 maja 2024, 11:51

Jakub Szymczak - Ja łebków nie dawałem [2022]

format pdf epub mobi
kompresja rar
rozmiar 5.2 mb

Kod: Zaznacz cały

https://katfile.com/dkxs0j5oyxzy/Jakub_Szymczak_-_Ja_lebkow_nie_dawalem_[2022].rar.html

Ostatnio przesunięty w górę 28 maja 2024, 11:51 przez: biotyna11.
Katfile zalecana przeglądarka Brave
Pliki wystawiam TwójPilk - nie posiada darmowego pobierania

ODPOWIEDZ