Magdalena Kubasiewicz - Wilcza Jagoda. Opowiadania o wiedźmach i klątwach [2026]

fantastyka, fantasy

Awatar użytkownika
pip9
Reputacja: 4731

Magdalena Kubasiewicz - Wilcza Jagoda. Opowiadania o wiedźmach i klątwach [2026]

Post autor: pip9 » 01 paź 2026, 22:57

Obrazek
Antologia opowiadań ze świata Wilczej Jagody!
Tysiąc lat temu Jagoda pewnie zsyłałaby klątwy na księżniczki. Na szczęście dla nich to nowoczesna wiedźma z miasta, która zamiast tego zdejmuje przekleństwa za odpowiednią opłatą. No, może kiedy nikt nie patrzy, rzuci jakiś drobny urok. Ale cicho, nikomu o tym nie mówcie!
Czy za pomocą magii da się odtworzyć w realnym świecie scenariusze z najpopularniejszych romantycznych dram azjatyckich? Kto właściwie rzucił klątwę Śpiącej Królewny na młodą dziewczynę z bogatej rodziny? I czy pewien czarownik naprawdę zabił swojego pracownika za pomocą przekleństwa, a potem zapomniał pozbyć się jego zwłok sprzed własnego domu?
Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w ośmiu opowiadaniach z uniwersum Wilczej Jagody – czasem wesołych, czasem smutnych, ale z powracającym motywem klątw!
Format: mp3
Wielkość: 484MB
Czas: 10godz. 52min.
Bitrate: 128kbps
Czyta: Laura Breszka
Kompresja: rar
Rok wydania: 2026
Kategoria: fantastyka, fantasy

Kod: Zaznacz cały

https://trbt.cc/zb2r02je7xw9.html

Kod: Zaznacz cały

NIE DAJ SIĘ NABRAĆ NA WIĘKSZY BITRATE, SPRAWDŹ AUDIOBOOKA PROGRAMEM https://github.com/alexkay/spek
MAX CZĘSTOTLIWOŚĆ PONIŻEJ 8kHz TO REKOMPRESJA!
Ostatnio zmieniony 03 paź 2026, 18:08 przez pip9, łącznie zmieniany 1 raz.

macname
Reputacja: 0

Re: Magdalena Kubasiewicz - Wilcza Jagoda. Opowiadania o wiedźmach i klątwach [2026]

Post autor: macname » 02 paź 2026, 0:00

Chwała Ci za twoje wysiłki w dostarczaniu świeżych treści. Ale dlaczego w 2026 używasz takiego przestarzałego kodeka jakim jest MP3 ? Jasne, na wszystkim będzie działał, ale są o kilkanaście lat młodsze, nowoczesne kodeki, open-sorce np. OPUS. Obecnie pliki opus też wszystko natywnie odtworzy, każdy telefon lub pc lub mac, każdy domyślny program do uruchamiania mediów. Plik OPUS w dedykowanym profilu Voice (audiobooki, podkasty) mono o bitracie 32Kbit i oryginalna częstotliwość próbkowania to zachowa on jakość/dynamikę, zwłaszcza jeżeli źródło (ripy) są dobrej jakości ( lub jakości oryginału* ). Pliki wynikowe będą mniejsze niż mp3, a rekodowanie trwa dużo szybciej bo nowe kodeki wspierane przez aktualne procki. Pliki nie będą kastrowane z jakości jak to robi stare mp3. Jak ktoś używa lepszych słuchawek od razu słychać różnicę, zwłaszcza jeżeli jest możliwość porównania odsłuchu przekodowanej mp3 z jakością 32/64 kbit, z oryginałem (Jak ktoś ma dostęp, bo kupił :) i mp3 ma 128-192 kbit). Tagi są w pełni obsługiwane. Osobiście używam nawet jakości opus 40kbit, bo różnica jest średnio 15MB( lub mniej) na całym audiobooku, a jestem pewny, że nic nie wykastrowałem z jakości audiobooka i różnicy praktycznie na niczym nie będzie się dało usłyszeć. Nie rozumiem dlaczego wszyscy na takich forach "wymiany audiobooków" uparcie używają mp3 ? Jak jeszcze udostępniona MP3 jest o jakości oryginału, to sobie Sam podłubię i przekoduję dla siebie, ale jak jest już tylko wersja obcięta do 32/64 i jeszcze 22kHz, to szukam innych źródeł. Tak, są jeszcze zamknięte torrenty, ale czasami pojawia się tam wersja w lepszej jakości dopiero później i trzeba czekać. Taka mała prywata :), weź moje sugestię przynajmniej pod rozwagę. Rzetelne testy Mp3 v Opus, w necie można łatwo znaleźć, jak się poszuka.

Awatar użytkownika
feminista

Re: Magdalena Kubasiewicz - Wilcza Jagoda. Opowiadania o wiedźmach i klątwach [2026]

Post autor: feminista » 02 paź 2026, 16:07

Kolego macname: a ja jestem zadowolony, że użytkownicy wstawiają mp3, bo łatwo mogę przy pomocy programu mp3DirectCut bezstratnie obcinać takie gówna z plików, jak często obecna durna muzyczka na końcu audiobooka (trwa to kilka minut śmieciowego pitolenia), czy też śmieciowe pitolenie o prawach zastrzeżonych; mogę też przy pomocy tegoż programu ponownie połączyć zazwyczaj źle pocięte odcinki i pociąć po swojemu, a na końcu i tak sobie wszystko koduję do plików opus bitrate 32 mono, co rzeczywiście nie pogarsza w najmniejszym stopniu jakości dźwięku. Natomiast bezstratna operacja na plikach opus, to rzecz, której mój banalny programik mp3DirectCut nie potrafi...
Ogólnie szanuję wysiłek użytkowników wstawiających audiobooki i kłaniam im się nisko z wdzięcznością.

macname

Post autor: macname » 04 paź 2026, 0:31

Gdyby nie wybrzmiało to wystarczająco jasno i klarownie, nieskończona wdzięczność i szacunek dla użytkowników wstawiających audiobooki.
Kolego feministo: sam od dłuższego czasu korzystam programu mp3DirectCut, bardzo użyteczny i też bardzo często używam funkcji wykrywania przerw i dopiero później do OPUSa
Mój post był skierowany do Kolegi pip9, wystawiającego bardzo dużo wstawek (jeszcze raz SZACUN dla Niego) Ostatnio wystawiającego też wstawki po rekompresji do 32kbit lub 64kbit dodatkowo ze zmniejszonym próbkowaniem, czyli technicznie bardzo duże pogorszenie jakości audio pliku wynikowego.
Dużo osób powie/napisze, że się czepiam, że głos jest czytelny itp. i O Co Cała Moja :) "Drama". Ja zakładam, że osoby z takimi opiniami, ściągają audiobooka relatywnie szybko go odsłuchują i wywalają. Ja często sprawdzam sprawdzam forum i sam często ściągam na zapas :), i często od razu konwertuje do OPUSa, żeby mniej zajmowało na dysku, (najczęściej jeżeli w wstawce od razu są rozdziały).
I rozumiem apel pip9'a : "NIE DAJ SIĘ NABRAĆ ..." Jak jakiś cwaniak przekonwertuje mp3 z 32kbit do 128kbit lub więcej i takie coś udostępni jako alternatywne źródło, też by mnie to też vqurviało, lecz nie zmienia to faktu, że jakość mp3-32kbit została już wykastrowana.
Przypuszczam, że takiemu cwaniakowi, gdyby wstawka była w OPUS, może się odechcieć dodatkowej "roboty" ze zmianą formatów, lecz niestety podejrzewam, że zawsze jakiś "łoś" się może znaleźć.
OPUS jest "the best" i jest nowoczesnym open kodekiem i jest free i dlatego trzeba go rozreklamować, może jakieś dodatkowe pole z linkiem do informacji o nim dać na dole wstawki, może dać fake'ową informację o znaku wodnym takim z pijafką, (ale nie wstawkę audio, którą potem trzeba wycinać, była taka.)
Wstawki "bez rozdziałów" też wolałbym w wysokim bitrejcie Mp3, żeby pobawić się mp3DirectCut.
I kłaniam się Wszystkim udostępniającym.

ODPOWIEDZ