Ewa Wołkanowska-Kołodziej - Wilno: Rodzinna historia smaków [2016]
: 31 maja 2022, 17:55
Ewa Wołkanowska-Kołodziej - Wilno: Rodzinna historia smaków
przepisy: Genowefa Wołkanowska

Wielkość: 16.xx MB
Gatunek: reportaż, kulinaria
Rodzaj Kompresji: rar
Zawartość: Pdf.Epub.Azw3.Mobi
Wersja językowa: [PL]
Rok wydania: 2016
..........
przepisy: Genowefa Wołkanowska

Wielkość: 16.xx MB
Gatunek: reportaż, kulinaria
Rodzaj Kompresji: rar
Zawartość: Pdf.Epub.Azw3.Mobi
Wersja językowa: [PL]
Rok wydania: 2016
Spoiler
Show
Książka, dzięki której kucharz zacznie czytać, a reporter gotować.
Fascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie w ogóle.
Ewa Wołkanowska-Kołodziej to zdolna reporterka, Genowefa Wołkanowska to znana na całej Litwie kucharka. Książka powstała z połączenia talentów matki i córki.
"Z książek kucharskich się korzysta, sięgając po przepisy. Z niniejszej również korzystać można, lecz czyta się ją przede wszystkim, by nie rzec dosadniej, pochłania, niczym najwspanialszego cepelina nadzianego baraniną. To fantastyczna opowieść o dzisiejszej Wileńszczyźnie i Litwie. Pisana przez Polkę, lecz niepolonocentryczna, opowieść współczesna, lecz pełna odniesień do historii. Pełną gębą reportaż z elementami eseju i mnóstwem doskonałych tradycyjnych litewskich przepisów – oto, co właśnie trzymacie Państwo w dłoniach. A coś takiego trzyma się w dłoniach nieczęsto".
Robert Makłowicz, krytyk kulinarny i podróżnik
"Wreszcie wiem, czemu smażony chleb to najlepsza zakąska do piwa, jak smakuje hematogenas, czy kapłun pije się, czy się go je, no i czemu Litwini kochają cepeliny. Ale książka Ewy to reportaż o pokoleniach, które spotykają się przy suto zastawionym stole. Pełen humoru i miłości. Miłości do Wilna, rodziny, gotowania i do dzielenia się jedzeniem".
Katarzyna Boni, reporterka
[Agora SA, 2016]
Kod: Zaznacz cały
***
***
https://katfile.com/8s4f85b1aez0
***
https://rg.to/file/cb95c66ad70d252b00f9b74420df7a8e/
***
https://rosefile.net/5n12xwllnh/
***
***